A webshop-ban sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Vásárlóinknak. További információért kattintson az Adatvédelmi nyilatkozat menüpontunkra. A Blueberry-Webshop a Facebook remarketing rendszerét is használja, melynek alapja, hogy a Webshop oldalaira érkező látogatókat, vásárlókat később a Facebook oldalain személyre szabott hirdetésekkel kereshessük fel. RENDBEN
Termékek Menü

Természetes, natúr, organikus, bio?

Sehol máshol nem használják a fenti fogalmakat olyan önkényesen, mint a kozmetikai iparban, ezért nem is csodálkozom, hogy teljes a zavar a használatukkal kapcsolatosan.

A vásárló ezeket a fogalmat jóhiszeműen a "természetből származó"-val, azonosítja. Még ha az eredeti alapanyag természetes eredetű is, bizonyos feldolgozási eljárások oda vezetnek, hogy a jól csengő névvel ellátott termék már nem egészséges többé. Egy átlagos (nem tudatos) vásárló az ilyen összefüggéseket nem ismeri fel.

A gyártók többsége úgy véli minden alapanyag természetes amit egy természetes anyagból ki lehet vonni. Csak nagyon nem mindegy hogyan vonják ki és milyen anyagokat adnak hozzá. Ezért kissé elcsépelt manapság, mert mindenre rábiggyesztik, hogy természetes. Mint például a Sodium Cocoate Sulfate is „kókuszdióból származik” olvasom számtalanszor, de mivel SLS vagy ALS néven már tudjuk, hogy miért kell elkerülni, jobb ha tudod, hogy ugyan arról az anyagról van szó, csak más néven.
Egy natúrkozmetikum nem tartalmaz kőolajszármazékot, szintetikus tartósítószereket, szín és illatanyagokat, génmanipulált összetevőket.

Persze a natúrkozmetikumok is tartalmazhatnak kémiai úton előállított összetevőt, de azok az összetevők teljesen ártalmatlanok, inkább gazdaságossági célból vagy az állatok védelme miatt szükséges a vegyi előállításuk, ilyen pl: a cetylalkohol.

Az organikus és bio ugyanazt jelenti. Itthon inkább a bio kifejezést használjuk, külföldön az organikus elnevezés az elterjedtebb.

Biokozmetikumok azok a natúrkozmetikumok, melyek többségében ellenőrzött ökológiai gazdaságból származó összetevőt tartalmaznak. Az ökológiai kertészetekben termelt növények ásványi anyag, vitamin és tápanyagtartalma sokkal nagyobb, mint más növényeké. Nem tartalmaznak vegyszer- és nehézfém maradványokat és víztartalmuk alacsonyabb. Mindez azért lehetséges, mert a biogazdálkodás az egyoldalú tápanyagpótlással és a magas hozamok hajszolásával szemben előnyben részesíti a sokoldalú, harmonikus tápanyag gazdálkodást. A kártevők elleni védekezésben a különböző mesterséges irtószerek használata helyett a megelőzésre épít. Organikus minősítést akkor kaphat egy termék, ha a termőföldet, amelyben az alapanyagokat termesztették soha nem kezelték vegyszerrel. Nem tartalmaznak szintetikus funkcionális összetevőt.

Tehát minden biokozmetikum natúr, de nem minden natúrkozmetikum bio!

Hivatalosan nem használható a terméken a bio, organikus vagy natúr felirat, ha a gyártó nem rendelkezik egy hivatalos minősítő intézet által kiállított tanúsítvánnyal. A hivatalos logó szigorú és ellenőrzött feltételek mellett használható egy terméken.

A ZAO termékek mindegyike rendelkezik a fenti tanúsítványokkal!